Vinge- Åbent brev til borgmesteren

Åbent brev til Frederikssunds borgmester, John Schmidt Andersen fra Enhedslisten

Nu må farcen standse

Kære John

Farcen ”Vinge” har varet alt for længe.  Ideen ”Vinge” blev undfanget mens Frederikssund havde en socialdemokratisk borgmester.  Man fik storhedsvanvid.  Indbyggertallet skulle forøges med 20.000 personer.  Selvfølgelig skulle det være nye borgere med en høj indtægt, så skattekronerne ville flyde ind.  Men det skulle også være en “bæredygtig” by, både miljømæssigt, socialt og økonomisk.  Man ville endog bygge et særligt informationscenter for bæredygtighed/energi. Men bæredygtigheden ligger i ruiner, senest den økonomiske bæredygtighed, der nu ligner en tragikomisk teaterforestilling.

Men det er svært at finde hoved og hale i den hele redelighed.  I hvert fald som borger og byrådspolitiker uden for økonomiudvalget.  Den store vasken-hænder er begyndt og hemmelighedskræmmeriet florerer.

Nu må du tage affære og skaffe nogle facts på bordet for os alle sammen.  For eksempel:

 Skrivelsen fra Nielsen og Nørager

1) Offentliggør den hemmelige (fortrolige) skrivelse som advokatfirmaet Nielsen og Nørager har udarbejdet og som vel nu er sendt til de tidligere rådgivere advokatfirmaet Horten og Per Bendix Consult.  Så kan borgerne se hvilke problemer N&N peger på

Problemer med juni ”aftalen”

2)  Offentliggør de problemer Frederikssund kommune er løbet ind i som følge af at aftalen underskrevet ultimo juni 2017 ikke var en fast aftale, men en løs rammeaftale, der skulle forhandles (konsolideres) efterfølgende.  Da du besøgte mig uanmeldt mandag den 11. december, fortalte du mig om nogle af de problemer, der var og som ville koste Frederikssund kommune rigtig mange penge. Lad os få dem på bordet

Hvornår vidste forvaltningen noget

3)  Hvornår blev kommunen (forvaltningen) opmærksom på problemerne?  Der kan næppe være gået over fem måneder, før en eller anden i forvaltningen har sagt “hov”.  Hvornår blev du som borgmester og formand for økonomiudvalget første gang adviseret?

Byrådet ikke informeret

4) Hvorfor blev vi andre i byrådet ikke informeret øjeblikkelig? Og hvorfor sker det (for andre end medlemmer af økonomiudvalget først 8. december? og i første omgang først i form af et notits fra kommunikationsafdelingen, der fortæller, hvad vi kan svare, når pressen begynder at stille spørgsmål om den fortrolige skrivelse, der foreslås sendt til de to rådgiverfirmaer, og som først kort efter lander i vores mail Box.  En notits, der i første omgang omtales som intern (med streg under), men som efter nogle dage betegnes som en service.  En lignende notits kommer en uges tid efter.  Denne gang med beskeden om, at vi selvfølgelig må sige lige, hvad der passer os, bare forvaltningen (eller hvem det nu kan være) ikke betegner det som fortroligt.  Der er altså fortsat hemmelighedskræmmeri på spil.

Ingen grund til at holde noget skjult

5)  En simpel søgning på Internettet viser, at der ikke længere er grund til at holde ting skjult.  Skulle, der endelig være nogle navne eller beløb, der ikke tåler dagens lys, så find den sorte tusch frem og streg dem over

Offentlighed om den økonomiske tilstand. 

6) Lad os så få dagens jammerlige økonomiske situation offentliggjort.  Ikke en kassebeholdning som gennemsnit af de sidste 12 måneder, men som den helt aktuelle kassebeholdning.  Så er jeg bange for det bliver åbenbart, at Enhedslistens forslag om at søge uvildig hjælp udefra (Kommunernes Landsforening /Indenrigsministeriet) er nødvendig. Måske skulle man fremover lade være med at medregne indtægter, der måske/måske ikke kommer.

Tag det roligt – ingen panik

7) Og lad nu være med at gå yderligere i panik ved f.eks., at genudbyde Vingeprojektet.  Du er blevet snydt een gang.  Brug i det mindste hele 2018 til en tænkepause.  Der er ingen grund til at kaste gode penge efter dårlige.

Jeg skriver ikke dette for at pege fingre ad nogen.  Det er situationen for alvorlig til.  Men som en opfordring til at finde ud af hvad og hvornår, noget gik galt.  Det kan/skal der læres af.

Med ønsket om et bedre Nytår med åbenhed.

 

Pelle Andersen-Harild

Byrådsmedlem for Enhedslisten (Ø)

26.12.2018