valgteknisk samarbejde

 

Enhedslisten, Alternativet og SF har indgået et teknisk valgsamarbejde.

Et teknisk valgsamarbejde betyder at de tre partiers stemmer ved kommunalvalget i november samles og derefter fordeles efter de tre partiers stemmetal.

Det betyder i praksis at “stemmespild” undgås.  Man kunne – i hvert fald i teorien – forestille sig at de tre partiet, hver for sig ikke fik tilstrækkeligt med stemmer til hver især at få et mandat i byrådet.

Flere tusinde stemmer kunne på den måde gå tabt.  Det vil vi gerne undgå, det ville være at svigte de tre partiers vælgere, hvis vi endte i en situation, hvor vi kunne risikere, at styrke Venstre eller Socialdemokratiet (som vi mener, er rykket afgørende i retning af blå blok)

Selv om de tre partier hver for sig har deres egen politik og egne mærkesager, er der dog nogle punkter, hvor vi er nogenlunde enige, såsom miljøpolitik, natur, klima og social retfærdighed.

Men der er naturligvis også områder, hvor f.eks. Enhedslistens politik adskiller sig fordi vi er et rigtigt rødt parti.

Enhedslisten mener f.eks. at den private ejendomsret til fabrikker og jord er dybt udemokratisk. I stedet skal jord og produktionsmidler overgå til demokratisk samfundseje.

Det er ikke noget der sker fra den ene dag til den anden.  Men selv kommunalt kan man starte små forsøg med demokratisk samfundseje.  Forsyningsområdet, landbrug, skovbrug, vedvarende energi, genbrug og reparation er oplagte område at begynde.